Bilindiği üzere, sabit diskler ( hard disk ) bilgisayarların ana depolama cihazlarıdır. Kapasitesine ve kullanılan teknolojiye göre değişmekle beraber bir veya daha fazla alüminyum ve cam disklerden oluşurlar. Bu diskler özel bir manyetik kaplama ile kaplanarak asıl depolama yüzeyleri olarak kullanılırlar. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birçok farklı disk türü geliştirilmeye devam etmektedir. En yaygın türleri SATA, IDE, SAS, SSCI, SSD, SSHD şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanlarının yaygınlığı, artan kapasiteler, gelişen teknolojinin yoğunluğu arttırması, artık ticari işletmelerin dışında bireysel anlamda da kullanımının ciddi oranda artması beraberinde teknolojinin doğası gereği veri kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Sabit disklerde oluşan veri kayıplarını dört ayrı başlıkta gruplandırabiliriz.
1 – Fiziksel Arızalı Hard Disklerden Veri Kurtarma
Disklerin kullanılan cihaz ve işletim sistemi tarafından erişilmesinin mümkün olmadığı diskler bu gruptadır. Bu tür veri kayıpları kendiliğinden de oluşabileceği gibi, düşme, darbe alma, elektriksel dalgalanmalar, aşırı ısınma, bad sectorler, sabotaj, doğal afetler vb. durumlarda görülebilmektedir. Bu tür vakalarda vakit kaybedilmeden cihazın enerjisi kesilmeli ve dataları riske atacak bilinçsiz müdahalelerden kaçınılmalıdır. Arızalı harddiskten veri kurtarma desteği için laboratuvarımıza başvurunuz.
2 – Yazılımsal Veri Kayıpları ve Veri Kurtarma
Diskin kullanımında herhangi bir problem olmaması, kullanılan cihaz tarafından doğru ve sağlıklı bir şekilde tanındığı fakat sabataj, yanlışlıkla silme, yedek almadan format ve işletim sistemi kurma, biçimlendirme, RAW formatına dönüşme ( Bu hata bazı durumlarda fiziksel arızalı disklerde de çıkabilmektedir.) vb. şekilde oluşabilen veri kayıplarıdır. Bu tür veri kayıplarında diskin kullanımı durdurulmalı, varsa tüm paylaşımlar ve internet bağlantısı kesilmelidir. Veri kurtarma uzmanlarımız ile iletişime geçerek veri kurtarma desteği alabilirsiniz.